tisdag 26 augusti 2014

Bara att skörda...

Filosoferar lite i vardagen med en kopp kaffe, brunost och knäckebröd. Brunosten köpte uppe på fjället i Brimiseter i Norge. Djuren fritt på fjället och unga människor som tagit upp seterlivet och ystade och gjorde ost på fjället. Knäckebröd från ett gårdsbageri i Uppland visst är det härligt med kvalitet och så gott!

Under en paus i arbetet vart det en hundpromenad i skogen och även idag blev skörden riklig fast jag med flit inte tog med krogen. Skogen kryllar av härliga Karl Johan och under de stora granarna växer h Kungschampinjoner som får mig att bli lika lycklig som när jag var liten. Jag är verkligen glad att min mamma och pappa fick oss barn att tycka om och känna oss trygga i skog och mark. Dessutom gav de oss mycket kunskap ända sedan jag var liten har jag plockat många olika sorters svampar och känner mig aldrig osäker. Det gick onte den en helg utan att vi var ute i skogen och plockade svamp eller bär. Och så har det fortsatt jag blir jätteglad när våra barn tar korgen eller hinken och går ut och plockar svamp eller bär utan osäkerhet och rädsla.
Ha  en skön  augustikväll

måndag 25 augusti 2014

En gammaldags trädgård växer fram...

Trädgård är beroendeframkallande, våren och sommaren är härlig men att få förbereda trädgården inför vintern och nästa växtsäsong är minst lika härligt. Men nu börjar det bli dags att summera sommarens växande. Trädgården kring Odensvi växer så det knakar och värmen i sommar gynnade många växter. Den stora sluttande perennarabatten ligger tydligen perfekt, fukten behålls i marken vilket blommorna verkar gilla. Rudbeckian satt jag förra året och den är vekligen maffig hemma har jag försökt flera gånger utan att lyckas. Till och med blommorna gillar Odensvi!
 
Rosorna hade en lite tuffstart eftersom det blev en hel del löss på försommaren och jag hann inte riktigt med men trots detta tog de sig och blommade härligt överdådigt. Bilden av en lummig och lite rufsig trädgård med mängder av gammaldags växter håller verkligen på att förverkligas.
 
Ha en skön kväll...


fredag 22 augusti 2014

Återbruk...


För mig har det blivit allt viktigare att omge mig med saker som jag tycker om och som jag har en relation till. Mycket nytt kan vara vackert och spännande men jag fastnar allt som oftast för saker med historia. Ibland är det en historia jag känner till och ibland kan jag bara ana den. Ett föremål som vårdats och bevarats över åren måste ha värdesatts av flera.

 
Jag har en tehuva efter en älskad syster som broderade den och gav den som gåva till min mamma. Den börjar bli lite sliten och medfaren men den värmer morgon teet på ett alldeles speciellt sätt. Andra föremål hittar bara hem via loppisar eller tradera. Jag har länge haft en längtan efter tunna kaffekoppar utan öra och så fanns dom där på tradera. Hur gamla dom är vet jag inte 1800-tal skulle jag gissa men att dricka kaffe ur dom är en upplevelse.

 
Ha en skön fredag...

torsdag 21 augusti 2014

Den magiska linoljesåpan...

 
Linoljesåpa igen! Ja, den behöver lyftas fram. Vårt nya köksgolv i Odensvi har fått vara med om mycket i sommar, massor av hundtassar och hunddräggel från familjens fyra hundar, lilla Elisas ätande, blåbär, vinfläckar med mera. Tyckte golvet så ganska eländigt ut men fram med kallt vatten, skurborsten och linoljesåpa och allt går bort, helt fantastiskt! Totalt kanske vi har skurat golvet närmare tio gånger nu och det börjar ge resultat. Att skura och lyssna på sommar i P1 har inte varit så tokigt.
Golvet har börjat gråna och ytan är mjuk och sidenlen och nu går det faktiskt att med bara en våt trasa torka bort även fläckar som skulle varit knepiga på andra golv. Nu behöver vi ta tag i de gamla golven också och gå över dem en gång med såpa och skurborste efter sommaren framför allt är det golvet i anderstugan med sina fläckar som vi hoppas ska ge med sig till sist.
Min höst kommer annars att ha mycket fokus på Café Länsmangården där invigningen nu närmar sig, även caféet kommer att få ett vackert grånat linoljesåpat golv så småningom. Så såpa och skurborste kommer att användas flitigt under hösten.
Kolla gärna Café Länsmansgården på https://www.facebook.com/cafelansmansgarden
Ha en bra dag...

tisdag 19 augusti 2014

Byggsommar...

 
Kollar årets fixarlista och inser att nästan inget blivit gjort i sommar. Det är svårt att ta ett bygge ända i mål. Det som hänt är att vi flyttat in i huset och fyllt det av härligt umgänge så nu behöver vi bli lite mer disciplinerade och ta nya tag och plocka fram, verktyg, penslar och målarfärg igen. Listan är faktiskt ganska lång inte med några större projekt men här är några av alla de saker vi tänkte göra i sommar...
Lister på bröstpanelen där det fattas, listen är åtminstone inhandlad.
Måla dörren klart i rosrummet
Låsbleck på ytterdörren
Göra fönsterfoder till småfönstren
Hitta en bra lösning för dörren i grunden
Måla dörrfoder i anderstugan
Ja, så här fortsätter det på ett sätt så är det ju skönt att det finns lite kvar att göra...
 
Vi får se vad helgen lockar till...



 

fredag 15 augusti 2014

Ljusspel...

Nätterna har blivit långa och rätt som det är så är det dags att tända ljusen i Odensvi igen. Tände den första brasan i kakelugnen en mörk, regnig och ganska sval kväll och kände värmen och lugnet sprida sig. Sommaren i Odensvi har inte varit någon byggsommar utan mest härligt umgänge med familjen och så bröllopet då som blev sommarens cresendo.
Det har visat sig att skåpsängen är en populär sovplats och att flera av våra gäster föredrar den framför ett eget rum i stora huset, intressant! Det är nog barnet  i oss som vaknar...
Nu när sommaren går mot sitt slut så känns det verkligen att det är dags att ta ett tag med huset igen skulle verkligen vilja få igång järnkaminerna innan vintern. De "fula" stegarna till taket är inköpta och tyvärr blir det två eftersom vi har två skorstenar. Nu ska de målas i en linoljefärg som vi hoppas ska trolla bort dem lite åtminstone. Får inte riktigt kläm på hur andra gjort och fula stegar är inte något som visas i husreportage.
Imorgon är det cafédags igen...
 

tisdag 12 augusti 2014

Schablonmåleri på norskt vis...


Sommarens tur till Norge gav tillfälle till att studera lite norsk bebyggelsehistoria i form av setrar och fina timmergårdar. Vi rörde oss i trakten av Lom där det fanns många gamla i alla fall till det yttre bevarade timmergårdar. Mer storslagna och högresta än våra svenska timmerhus och de flesta av dem i bruk än idag. Efter några dagar på fjället besökte vi hembygdsmuséet i Lom med flera gamla fina timmer-byggnader.
Skillnaden mellan norsk och svensk schablonmålning är inte stor men ändå känner vi av den. Mönster glädjen är den samma precis som modet att kombinera olika färger. Den aktuella inredningstrenden med svart, vitt och trä och korgar kan kännas lite sökt i jämförelse med denna skaparglädje.

Olika färger, schabloner och marmoreringar på samma gång och ändå harmoni! Hur fick dom till det egentligen, denna häftiga blandning av färger och former?

Dalabröllop...



Nu har vi firat dalabröllop i dagarna tre och pustar nu ut tillsammans i lite lugnare tempo. Fantastiskt kul att se äldsta dottern gifta sig, verkligen härligt för dem båda. Jag tycker att det är så spännande att få möta mina barns kärlekar, härliga unga män. Vädret på bröllopsdagen kunde inte varit bättre med ljumma vindar och en underbar kväll som gjorde att gästerna gärna pustade efter dansen ute i det varma augustimörkret.

Tänk att Odensvi som för 7 år sedan mest liknade en ruin nu fanns med som en härlig festplats och boende för brudparet. En del hus tycker om fester och både Skogsbo och Odensvi passar för detta. Trost att sommaren varit enormt varm lyckades vi skrapa ihop blommor till en bröllopskrans till brudparet. Bröllopet innehöll en del av det bästa som Sverige kan erbjuda renstek från Jokkmokk med en underbar sås med dalalingon och fantastisk korv från Jokkmokk till vickningen, gårdsglass från en lokal bonde och i övrigt hemlagat och genuint. Brunschen dagen efter innehöll mycket gott, råröd sylt från trädgården, pannkakor, hemgjorda marmelader, mormors runda bröd och mycket annat...




Ikväll blir det ny fest i Odensvi...

söndag 3 augusti 2014

Ännu ett vackert timmerhus...

Vi har tillbringat nio dagar i en fantastisk historisk fjällmiljö utan nätuppkoppling en nyttig påminnelse. Jag minns att redan då jag var liten så gillade jag husen på Skansen mer än djuren så vad kan vara bättre än att bo på denna gamla norska seter med imponerande utsikt mot Jotenheimen. Två årtal fann vi på stockarna 1802 och 1856, norrmännen följer samma urgamla tradition av återanvändning. tänk om vi visste mer om historien? Flera gamla setrar finns längs fägatan som fortfarande idag både morgon och kväll fylls av sinkor, stutar, kalvar och kvigor. Alla dessa djur ger en vackert betad skog och vackra betade fjällhedar och ängar som ger oss en glimt av hur det såg ut en gång.
Visdalsseter
Förr visste man hur man skulle placera sina hus så att de uppfyllde många aspekter, det praktiska, torrt vindskyddat och vackert. Åskan mullrar över Odensvi och den här veckan ska vi rusta för bröllop vilket härligt sätt att avsluta sommarledigheten!