lördag 8 augusti 2015

Husets historia...


Titta vad jag hittade på nätet, en riktigt gammal bild på Odensvi på sin ursprungliga plats. Vi vet inte så mycket om husets historia ännu även om vi har några årtal att gå på. På stockarna finns märkningar med 1820, 1846. Så det är alldeles tydligt att huset är flyttat troligen flera gånger vilket timmerkonstruktionen visar. Har hittat en skrift på nätet där det står följande... "Under1700-talet flyttade en av gårdarna ut från bytomten till platsen för Övre Odensvi. Det framgår av det historiska kart- materialet att det i öster gränsande Åsen upphör att existera som självständig enhet och uppgår helt i Övre Odensvi någon gång under 1800-talet."
Vad vi kommit fram till via hembygdsföreningen är Åsen det rätta namnet på Odensvi så kan det vara vårt hus det handlar om! Fortsättning följer. Då och nu, kanske ett litet konstigt bildval, men jag gillar den här bilden. Rimfrosten, ljuset och vetskapen om hur skönt och vilsamt det är inne med vedspis och värnade kakelugn.
Nu njuter vi av sensommaren...

1 kommentar:

G:a Affären sa...

Så roligt och intressant att du letar husets historia och att det verkar ge resultat. Ja det var nog mer vanligt än vi tror att timrade hus flyttades. Om det nu är samma hus som Åsen hoppas jag att ni behåller benämningen Odensvi, jag tycker om det.
Ha det gott i sensommaren!
/Cia