måndag 3 september 2012

Isolering och vindsus...

Vissa saker har jag tyckt varit svårt att hitta både fakta och inspiration kring under byggandet. Det har blivit att vi har läst lite här och lite där och till sist slagit våra kloka huvuden ihop för att hitta en lösning som passar huset. Nu börjar nätterna bli kyliga och Odensvi är nästan klart så nu kommer provet. Hur står huset emot kylan? Innanfönstren är beställda men inte på plats så vi kan ju inte få full effekt på isoleringen ännu.

Utifrån och in så är det kilsågad panel, vindpapp, timmer och alla väggar är lindrevade. Nästan innerväggar har sedan väggpapp, lumppapp, tapet eller linoljefärg och så förstås bröstning på neder våningen. På övervåningen har vi också någon vägg som vi isolerat med linmattor.
Nerifrån och upp så är det torpargrund med en blindbotten isolerad med cellulosaisolering och sedan plankgolvet. Likadant är golvet till övervåningen tätat.

Många rullar lindrev har det gått åt till att täta väggar, fönsterkarmar och dörrar. Väldigt trevligt och lätt att jobba med det känns verkligen att det är ett naturmaterial. precis som linmattorna från ekologiska byggvaruhuset i Trosa.
 Innertaket på ovanvåningen innan vi förberedde den med markduk för isoleringen
 

Cellulosa isoleringen har också den varit enkel att arbeta med och snabb att få på plats trots att det blir att jag ludd i alla vrår ett tag fram över.  Badrummet följer alla konstensregler med tätskikt och golvvärme, hoppas nu bara att huset samtycker till detta. Nu är det isolerat och klart men fortfarande så hör man vindenssus och regndropparna som faller utanför vilket är precis som vi vill ha det.
Nu hoppas vi på ännu en vacker septemberdag


2 kommentarer:

Sabina sa...

Det blir nog bra detdär! En varm brasa som brinner och mysa sen bara! :-) Om jag bara skulle minnas vilken blogg jag läst om isolering och minskad elförbrukning (tror ajg de värmde huset med) före och efter att de isolerat MINDRE än dagens krav... Återkommer o jag hittar...

Sabina sa...

HÄR! :-)


http://sodergarden.wordpress.com/2012/07/27/var-omojliga-och-osannolika-elforbrukning/