tisdag 29 december 2009

Shabby......????

Vintern blir funderingarnas tid. Det verkar bli kallt väder i Dalarna under de fortsatta helgerna så vi får se hur det blir med spikandet. Nu stundar nyårsfirande och födelsedagar tillsammans med resten av familjen.

Vintern får ägnas åt funderingar när det gäller inredningen. Bröstpanel och schablonmålning på lumppapp är något vi funderar över. Det som kräver mest eftertanke är färgsättningen av kök och sal. Det är lågt i tak så det känns viktigt att få in ljus. Det är lätt att falla för den lantliga stilen i inredningar med mycket ljusa färger och naturmaterial. Men själv attraheras jag mer av det mustiga, folkliga måleriet i gamla hus. Så det blir en svår balansgång, ljust men ändå mustigt. Schablonmålning är en teknik vi funderar över och stänkmålning en annan. Det finns många varianter på stänkmålning och jag tycker den här är grymt snygg och den handmålade bården förhöjer alltihop.

Det här stora målade skåpet nedan är helt fantastiskt, jag tror att det är ett jämtländskt skåp men vet inte säkert. Tycker att det påminner i färgsättningen om en del indiska möbler som finns att köpa idag. Färgglädje och slitna trämöbler och golvplank gör mig lycklig. Känner mig riktigt sugen på att göra en tur i alla gamla hus på Skansen så fort vädret blir lite snällare.


lördag 26 december 2009

Mer inspiration

Jag skulle ju ta lite ledigt från bloggandet men kan inte låta bli att visa min nya bok. Jag har gått och funderat på att köpa den ett tag. Så idag blev det läge att åka till bokhandeln, Svenska Prästgårdar av Martin Giertz. Han beskriver och visar i boken flera fantastiska prästgårdar runt om i Sverige. Det finns bilder och fakta både om själva byggnaderna, interiörer, exteriörer och trädgårdarna men också mer historiska fakta och beskrivningar om livet i prästgården

Prästfars arbetsrum, Västra Vrams prästgård

Nu är det dags för lite bokmys med glögg och lite fina små pepparkakor. Jag försjunker nu i boken för att njuta av vackra gamla gårdar och härliga interiörer. Ha en fortsatt skön annandag....


fredag 25 december 2009

Ha en fortsatt skön helg

God fortsättning på julhelgen. Igår firade vi en underbar julafton med släkt och vänner. Fantastisk julmat, julgotter umgänge och senare på julaftonskvällen samvaro kring olika spel. Gårdagens goda gärning var när hela vår familj sjöng julsånger iklädda tomteluvor på min pappas demensboende. Vi gjorde samma sak förra året och det blev så uppskattat att vi bestämde oss för att göra om det. Pappa bor på ett fantastiskt boende, han är glad och nöjd och får vara i en miljö med jättebra personal. Så som det är nu känner jag och min syster att han inte kan ha det bättre.

Tänkte ta en paus från bloggandet under resten av helgen ägna mig och böcker, julgotter och samvaro. Nu ska jag sjunka ner i skön fåtölj med en julbok, te och ett par goda saffransskorpor

Rosendals saffransskorpor

tisdag 22 december 2009

Dan före dan före dan före.....

Lite julstämning
Det har verkligen blivit glest mellan inläggen men tänker nu ligga i fram till helgen. Vill gärna dela med mig av julstämningen. Här är årets första paket till mina små söta syskonbarnbarn som har begivit sig norrut för att fira jul. Något bland det roligaste med julen är att slå in paket och försöka få dem att bli både personliga och vackra. Återkommer med fler så småningom

Tack Lina för din kommentar av vårt projekt, jättekul att får respons på bloggen.
Nu äntligen kan jag pusta ut efter en intensiv arbetsperiod och ägna mig åt familjen, julen och lite till. Idag landade de äldsta döttrarna på Skavsta. Hanna har varit i Bologna som utbytesstudent i ett halvår och Elsa har varit nere och besökt henne och julshoppat. Snart är vi alla samlade och de äldsta tjejerna med sina pojkvänner, det ska bli jättekul att få vara allihopa igen. Huset blir väldigt tomt när alla mer eller mindre har flyttat. Jag ser verkligen fram emot att få fixa tillsammans med familjen inför julfirandet som också utökas med min systers familj.

Som ni förstår tar husbyggandet en paus så här i juletid. Just nu följer vi däremot väderprognosen för att försöka uttyda hur kallt det kommer att bli. Om det inte blir för kallt över nyår skulle vi vilja få upp ett par brädor till i taket i salen. Så ni som vill följa byggandet får ge er till tåls till efter jul för då kommer vi igång igen. Lediga dagar ger också utrymme för att hämta inspiration inför allt målande och inredande i vår. Eldragning och kontakter är nästa utmaning i byggandet. Hur vi ska göra för att få det praktiskt men så osynligt som möjligt. Här är ett axplock av böcker och tidningar där jag hämtar inspiration framför allt i bilderna. Imorgon är det julpyssel med döttrarna återkommer med en del av familjens julsmaker och en del av de recept som vi vill hålla vid liv i familjen.

onsdag 9 december 2009

Fönsterglas,fönsterkrasch och fönsterkitt,

Stommen innan fönstren kommit i

Lite fönsterhistoria. När vi köpte huset fanns bara tre stora fönster och de tre små fönstren uppe på framsidan. Vi insåg ganska snabbt att även om vi lägger stor omsorg vid huset så skulle vi behöva ta upp fler fönster. Den fasad ni ser på bilden har idag två stora fönster. Det större hålet i stommen lämnade vi öppet då vi var tvungna att restaurera många stockar på den här sidan för att taket hade varit trasigt under flera år. Lite oroliga var vi när vi skulle ta upp hålen i stommen. Vi beslutade oss också för att ta upp ett fönster på gavlen ner mot gatan där det redan fanns ett fönster på ovanvåningen. Vi tog också upp två fönster på den andra gaveln ni kan se hur det blev på bilderna nedan.

Fasaden med fönstren i


Vi tycker att fönstersättningen blev riktigt lyckad. Vi fattade tidigt ett beslut om att lämna framsidan på huset helt orörd. På framsidan är alla fönster ursprunglig även om vi behövt byta några glas.

Lite dålig bild tyvärr

Så var kommer alla fönster ifrån? Hela förra vintern ägnade vi åt fönsterrenovering. Vi tog bland annat alla fönsterkarmar och fönsterbågar från huset i Lima. Ni förstår att det skar i hjärtat när vi plockade delar från detta hus. Väl i Dalarna med alla grejor upptäckte vi att fönstren var alldeles för stora. Anders byggde om alla karmar, tog isär, kortade och satte ihop igen. Däremot var vi tvungna att hitta andra gamla fönsterbågar, en del på Nacka byggnadsvård och en del i Enköping. Ur med alla glas, bort med all färg, nytt kitt, linolja och en massa strykningar av olika linojefärg. 80 % titanvitt och 20 % umbra på insidan och köpenhamnsgrönt på utsidan. Detta arbete tog oss hela vintern men nu är alla fönster i.

Huset i Lima med den vackra verandan

Fönster på plats

Skrapning av överstycket till ytterdörren

torsdag 3 december 2009

Grundläggning och murbekymmer

I helgen var det vårt årliga adventfikat. Då de som kan och vill från min sida av släkten frossar i julens kakor och hemlagat godis. Detta har blivit något av en tradition i familjen och ett enkelt sätt att träffas när släkten börjar bli stor och julafton inte räcker till.

Några av pepparkakorna som konsumerades

Nu lämnar vi den kommande julen för lite byggtankar igen. När vi bestämt oss för att flytta huset var grundläggningen en utav de första utmaningarna vi stötte på. Vi har gjort en ny torpargrund med gjutna plintar som grundstenarna vilar på och det var nog det enklaste av processen. Vi utgick från den ritning vi hade fått av arkitekten som dokumenterade huset på grund av dess byggnadshistoriska värde. När huset kom på plats upptäckte vi att Odensvi är smalare i ena änden och dessutom har en midja mitt på så det blev en del justeringar för att få allt att passa. Vi bestämde oss tidigt för att hjälp av en lokalmurare som skulle hjälpa oss med delar av grundarbetet, bland annat gjuta plattorna till de båda skorstenarna.


Odensvi på sin ursprungliga plats 2006 och i Dalarna sensommaren 2009

På plats augusti 2007 för att inspektera hur arbetet med grunden framskrider. Vi upptäckte snart att något var skumt, den ena plattan låg högre än den andra, detta syntes faktiskt med bara ögonmått. Även muraren uppmärksammade detta och gjorde om alltihop. Nästa stora arbete var att få till den höga stenfoten på nedersidan av huset. Huset vilar inte på muren utan den fungerar mer som dekoration. Första problemet var att få tag på snygga stenar, efter besök i ett stenbrott och ett besök hos en bonde med en stor stenhög på tomten bestämde vi oss för att ta upp den befintliga stengrunden från Örebro. Sten från Örebro till Dalarna, ibland undrar vi om vi är riktigt kloka.

Stengrunden i väntan på märkning och frakt till
Dalarna

Hjälpsamma grannar och bönder hjälper till med att lasta stenen och frakta den till Dalarna

Vi insåg ganska snart att kunskapen att lägga en kallmur är det inte ens alla murare som har idag. Muraren kämpade med den höga stenmuren och den blev sådär tycker vi. Till sist fick han gjuta en del på baksidan för att klara av höjden på muren. Som ni ser på bilden så är det framför allt öppningen vi är missnöjda med men också de övriga murarna på långsidorna som är alltför plottriga. Öppningen kan vi nog fixa genom att kamoflera det som är snett när vi sätter dit dörren. Murarna på långsidorna får vi helt enkelt göra om själva. Om vi bygger hus någon mer gång ska vi vara noggrannare med kompetensen hos de hantverkare vi anlitar. Vi är supernöjda med vår murare som gjorde skortstenar och eldstäder, plåtslagaren lämnar en hel del att önska men det ska jag återkomma till.

Julmarknad och tak


Urusel uppdatering av bloggen just nu men hösten har verkligen varit intensiv med mycket jobb i princip både dagar och kvällar. Förra helgen var det julmarknad. För andra året så hade vi ett stånd på Leksand julmarknad och äntligen infann sig lite av den härliga julstämningen. Stod där med två av mina döttrar och sålde glaserade pepparkakor, härligt rågbröd, saffransskorpor, pepparkakshus och lite annat också. Vi är lite jultokiga i familjen och gillar verkligen den här tiden före jul med allt pyssel.

Elsa i vårt stånd på marknaden, inte ens i Dalarna var det någon snö utan ett litet ettrigt regn föll på söndagen. Elsa bakar ett fantastiskt gott och vackert rågbröd och står vi på marknaden nästa år också så har vi nog skaffat oss en del stamkunder. Medan vi var på marknaden fick Anders upp de första takbrädorna i salen, äntligen som vi har längtat. Vi har köpt handhyvlade takplank och golv till nedrebotten eftersom golven i både kök och sal var ruttna och innertak saknades. En del av de gamla golven kan vi nog använda på övervåningen som har lite mindre rum. Vi fuskar lite i taket och fäster brädorna med skruv då det är enklare att få upp dem. Efter det så ska vi slå i handsmidd spik som kommer att täcka de få skruvar som vi använt. Taket ska målas så småningom med en ljus bruten matt linoljefärg. Vi har funderat på limfärg men bestämt oss för linoljefärg istället.

Ett rum börjar ta form

Nu när vintersäsongen är här och vi tagit det lugnt med byggandet en tid så börjar jag känna suget igen att få komma igång, det kommer troligtvis att bli lite småjobb i vinter men annars får jag nog hålla mig till fram emot vårvintern.

Golvplank som väntar på att komma på plats