torsdag 15 oktober 2009

Lite återblickar

I helgen blir det Dalarna igen. När inget nytt händer får vi gå tillbaka i historien. Vi vet faktiskt inte så mycket om Odensvi ännu eller Öfvra Odensvi gårdar som stället hette. Bonden som ägde huset visste inte heller något om dess historia så den spännande delen återstår. Det finns två årtal på ett par stockar det ena 1820 och det andra tror vi 1826 eller 1829.

Vi har två fantastiska lås som sitter på dörren in till köket och in till det andra rummet på nedrebotten. Mycket enkla plankdörrar, låga och breda. Vi har bestämt att vi ska ha dem kvar så vi får lära en del av våra gäster att huka sig ner. Här kommer ett par bilder från huset så som det såg ut en regnig höstdag 2007. Husets övervåning hade använts till magasin och linförvaring tror vi efter att ha undersökt resterna i bingarna på övervåningen. Taket var nedrasat och vatten hade runnit både in i huset men också efter den ena långväggen.

Trappan upp till övervåningen. Som ni ser så fanns ingen inredning kvar utan timret var synligt överallt utom i kammaren i farstun där det fanns spår av lerklining och i hallen som var kalkad.

Visst är de smidda gallren snygga. Många av fönstren hade smidda galler av olika typ, just dessa är särskilt häftiga. Till vänster om fönstret syns ett av årtalen. Det här fönstret är nu renoverat och är det som man ser till höger när man tittar på fasaden rakt framifrån.

Av en ren slump fick vi veta att det fanns ett gammalt hus uppe i Lima som ägarna ville ha bort från gården. Även detta ett helt fantastiskt hus och det kändes verkligen sorgligt att plocka ner inredningen inne foder, fönster och dörrar, men ibland blir det på det här sättet. Huset lever nu vidare i Odensvi där vi kommer att använda både en del dörrrar, kakelugn, golvplank etc.
Ha en skön helg

1 kommentar:

Rebecca Och Nils i LA sa...

Hej, hur hittade ni detta huset? Vi har precis börjat leta efter gamla hus för nedplockning. Men ja vet inte vart jag ska börja leta..