onsdag 4 november 2009

Välkommen på en rundvandring i Odensvi

Huset på sin ursprungliga plats hösten 2007
precis innan det plockades ner


Odensvi i september 2009 på sin nya plats i Dalarna


Följ med på en rundvandring i huset då och nu. Vi går in genom dörren och tar oss in i rummet mot vänster. Det som idag håller på att omvandlas till ett kök var helt utan innertak mellan våningsplanen och timmret var vattenskadat på ena väggen på grund av det trasiga taket. Rummet hade inga rester av inredning utan var mörkt med endast ett litet fönster, det ni ser till vänster om dörren. Idag har köket tre fönster och vi blev väldigt nöjda med hur vi fick till placeringen. Spisen muras i juli 2009 och jag tycker att den blev kanonbra tack vare vår duktiga murare.

Anders och vår kompis Klas
mäter upp köket i oktober 2007Vi fortsätter vandringen över farstun och in i det som kommer att bli någon form av vardagsrum. När vi hittade huset var det fyllt av bråte, jordbruksmaskiner, gamla oljefat, delar av kakelugnar, stolar etc. I ena delen av rummet fanns en enkel trappa upp till övervåningen. Rummet hade bara ett fönster till höger om farstun. Nu har vi tagit upp ett fönster på gaveln och murat upp en gammal kakelugn från Lima. Trappan upp till övervåningen har vi flyttat ut i farstun vilket är en naturligare placering i ett gammalt hus. Övervåningen var avdelad i två gavelrum och en passage emellan dem. Uppe har vi behållit rumslösningen men flyttat trappan så att den kommer upp i mitten av huset vilket kommer att fungera som hall och umgängesyta på övervåningen. Här en bild från övervåningen med takkonstruktion och ursprungligt fönster på gaveln.Fönsterbågen har fyra stora rutor med en mycket gammalprofil och gamla beslag. Vi är lite konfunderade eftersom detta fönster verkar vara det äldsta av de stora fönstren på huset. Det finns inte så många bilder ännu från övervåningen i förändring men jag återkommer med det så småningom. Sovrummen på övervåningen kommer att få varsin gammal järnkamin och jag längtar efter att få ligga i sängen och läsa och lyssna på brasan. Tyvärr var ljusförhållandena lite dåliga när dessa bilder togs så de bli lite gryniga. Efter ett par veckors bygguppehåll så börjar både Anders och jag känna oss otåliga men det kommer att dröja tre helger till innan det blir mer byggande.

2 kommentarer:

Sven Sillén sa...

Hej!
Fönstret på övervåningen med galler och två rutor per båge är troligen ursprungligt. De med tre rutor per båge på bottenvåningen kan ha tillkommit senare. Men kanske karmarna är ursprungliga eller lika stora som de. Jag reagerar på de liggande rektanglarna. Jag tror mig ha kommit fram till att det blev högsta mode i mitten av 1800-talet att ha tre rutor per båge, alltså sex-rutefönster. Om man då behöll den gamla karmen blev ju proportionerna lite lustiga.

Odensvi gård sa...

Ja,detta stämmer nog då även utseendet på fönsterbågen är ålderdomlig på samma sätt som de små fönstren på fram sidan uppe under taket. Än återstår för oss att göra lite efterforskningar kring huset eftersom vi mest ägnat oss åt byggandet.