söndag 8 november 2009

Inspiration och färger

Inspiration till huset har jag nog samlat under många år. Här är en del bilder som kommer från en Gotlandsresa 2005. Bilden ovan är från museet i Bunge på norra Gotland. Ljuset , fönstret och färgerna bildar en inspirerande helhet. När vi funderade över färgsättningen av fasaden på huset hade vi tydliga bilder av hur det skulle se ut från början. Som ni sett på bilderna i tidigare inlägg var huset rött med vita snickerier men vi bestämde oss ganska snabbt för en något annan färgsättning. Vi målade fasaden i ljus Falurödfärg. Till fönsterbågar och foder har vi använt linoljefärg från Ottossons, den har vi tyckt varit bäst av de vi provat. På huset fanns en fönsterbåge med rester av grönfärg, troligen kromoxid. Är inte så förtjust i kromoxid när den är ny så vi valde en färg från Ottoson som hette köpenhamnsgrön, snarlik men med en liten skillnad. Lite mjukare i tonen. Till fodren som vi gjort själva utifrån de gamla fönstren har vi använt en blandning av cirka 20% bränd umbra och 80% titanvitt.

Icke urspungligt fönster på huset.Omgjord karm och inköpta äldre fönsterbågar, omkittade och målade. Nygjorda fönsterfoder efter framsidans orginalfönster. Sommaren 2009

Fler inspirationsbilder från Gotland. Den har inhänganden är så fin, super enkel med sina liggande plankor och med de böjda störarna som hålls fast av egen kraft. När det blir dags för trädgårdjobb ska något liknande få plats vid huset.

Museet i Bunge

Ett annat fantastiskt hus på Gotaland är strandridaregården i Kyllaj. Tyvärr var huset stängt när vi var där men bara utsidan var värt ett besök. Vilken färgsättning med den gula putsen och och de olika bruna nyanserna på fönstret.

För mig är det alltid helheten i fokus, därför blir det så utmanade att i den här byggprocessen fatta beslut om en sådan mängd av detaljer. Blir inte helheten bra så funkar det inte i alla fall. En utmaning i att renovera är att inte få huset att bli för rakt för nymålat och exakt och polerat. Rakt är inget problem för allt på Odensvi lutar hit och dit så det gäller att hålla i sig när man vill räta upp saker, ta ett steg tillbaka och titta i stället.

1 kommentar:

Hans sa...

En utmaning i att renovera är att inte få huset att bli för rakt för nymålat och exakt och polerat. Rakt är inget problem för allt på Odensvi lutar hit och dit så det gäller att hålla i sig när man vill räta upp saker, ta ett steg tillbaka och titta i stället.
Du nämner något av det viktigaste när det gäller renovering. Att inte göra för fint och det är nog det svåraste ochså.
Att bibehålla balansen mellan använt och nytt. Att försöka få det att se äkta ut. Mer lagat än ombyggt