onsdag 23 september 2015

Den gamla länsmansgården...


Södersidan med gammalt uttag för ett litet fönster
Att vårt café skulle finnas på en gammal länsmansgård är kanske ingen med tanke på att vi har svårt att hålla oss från gamla hus så ni som följt mig är säkert inte överraskade. Renoveringen av länsmansgården fortsätter och efter stall och ladugård är det nu boningshuset som får lite av den omsorg det saknat de senaste åren. 80-talsrenoveringen tas bort bit för bit och nu kan huset andas även när den vackra timmerväggen åt söder är frilagd och avslöjar att gården någon gång på 1800-talet höjts en våning. Det är lite osäkert hur gammal gården är men den gamla vindflöjeln i järn säger 1743 så att en del förändringar skett är inte så konstigt. Nu fortskrider renoveringen med en begränsad budget och kanske ibland lite för stor brådska och många spretiga viljor. Känns ändå skönt att vi nu är med i byggruppen och tillsammans med andra kloka personer gör vi vad vi kan. Tyvärr fanns inte ekonomisk möjlighet att klä fasaden i kilsågad panel utan alternativet blev panel i tre olika bredder slumpvis uppsatt och ett gediget isoleringsarbete med vindpapp och lin.


Bättre kvalitet åt söder än på gaveln och en så vacker röd färg
När den nya panelen kommer upp så får huset också tillbaka sina knutlådor vilket bidrar till ett äldre utseende och mer form. Fönstren byter färg från rött till vackert köpenhamnsgrön från Ottossons och så småningom ska även fönsterkarmar och foder målas med linoljefärg. Det är inte alltid så lätt med många viljor vid renovering. Huset ägs av en förening sedan många år tillbaka och många tankar och viljor finns kring hur det ska gå till och se ut. Det är märkbart att när huset reser sig ur 80-talet så ökar intresset i omgivningen och även kommunen har nu vaknat och börjar förstå värdet av fastigheten.

ha en skön kväll...

5 kommentarer:

Stefan Aronsson sa...

Ser bra ut. Nu kan ni det här. Bra att ni är med i byggruppen.

Odensvi gård sa...

Kul att höra från dig Stefan du anar inte vad din husförsäljning betytt. Hur går den med den egna gården?


Stefan Aronsson sa...

Det går sakta men säkert. Det är ett 10-årsprojekt. Hus nr två ska bli klart i år och sedan ska jag börja med det tredje och sista huset till våren.
Firman är fortfarande i gång med nu blir det bara små bykstugor och liknande som flyttas när det finns tid och lust.
Ska ni sätta upp lilla boden?

Odensvi gård sa...

Kul att höra att du fortfarande är igång och spännande at följa ditt eget bygge. Har kollat på GoT men det vore kul med fler bilder. Ja, tanken är att boden ska upp men andra hus har kommit emellan, dessutom funderar vi lite på hur vi ska få till lite mer yta.

G:a Affären sa...

Vilken skillnad!
Det är alltid spännande att riva och få se vad huset
kan berätta om tillbyggnader och annat.
Jag hade också en tanke om kilsågat men det
fick bli som hos er, olika bredd på panelen.
Det ger i alla fall mer liv till fasaden.
Ja så är det, nu först kan andra se skönheten!

Allt gott till er förening!
/Cia