måndag 28 december 2015

Stänkmålning och färger

Fick en rolig förfrågan här på bloggen kring hur vi färgsatt köket i Odensvi. Det känns roligt att gå tillbaka till renoveringen och dela våra erfarenheter. Så här kommer än en gång lite bilder från ett av de rum vi trivs allra bäst i när vi möts i Odensvi.

Färgen som vi använder som bas på väggarna i köket är en matt linoljefärg från Gysinge, bränd terra. Från början undrade vi om den skulle kännas för rosa men nu älskar vi den varma tonen som den ger. Därefter är väggarna stänkta med titanvit och svart linoljefärg från Ottosson. Jag har spätt den för att få till den rätta konsistensen för att kunna stänka med gamla trävispar, bara att prova sig fram


Köksbänkar och hyllor är grundade med herrgårdsgul och därefter strukna lite laserande med guldockra.Vi har prövat flera linoljefärger under renoveringen men alltid återkommit till Ottossons, vi gillar den bäst helt enkelt.
Vartefter renoveringen fortskridit ha vi blivit modigare med färger och flera av färgerna och nyanserna i huset har kommit till genom att jag blandat och provat mig fram.
Bröstning, fönster och fönsterfoder är målade med en blandning 80/20 mellan titanvitt och grön umbra också Ottosson och sockeln har kvar sin ursprungliga färg.

Ha  en bra dag...

5 kommentarer:

Anna sa...

Hej! Jag tänkte fråga precis samma sak häromdagen, men lyckades leta reda på svaren själv. Felprioriterat kanske, eftersom det kommenteras så lite i bloggar nuförtin kan det ju vara roligt när någon ger sig tillkänna :) Ert kök var ett av skälen till att jag "vågade" måla vårt sovrum med äggoljetempera baserad på bränd terra!

Eldhuset sa...

Så spennende å lese! Og så fint det er på kjøkkenet hos dere! Veldig gjennomført! Det med stenkmaling er det noe som er vanlig i Sverige? Eller også andre steder fra gammelt av? Har ikke sett det her i Norge.. Det er veldig fint og gir mer liv på en måte!

Odensvi gård sa...

Så himla kul att få inspirera någon annan skulle gärna se några bilder.

Odensvi gård sa...

Tack för din fina kommentar. Ja, stänkmålning var ett vanligt sätt att måla förr, direkt på stockarna eller som hos oss på papp. Idag finns också färdiga stänktapeter att köpa för den som inte vill måla själv.

Anonym sa...

Du inspirerar verkligen! Just kollat igenom dina inlägg om schabloner, vårt hus är egentligen för nytt men jag tror jag måste unna mig lite schablonmålning nån gång ändå :) Jättesvårt att ta bilder på "rosa rummet" pga ljusförhållanden samt inte färdigt och fel möbler och plotter men här finns några
https://funborunsten.wordpress.com/2016/01/22/rosa-rummet/