lördag 6 augusti 2016

Huset där allt började...

Alltid tillbaka på platsen där mitt intresse för gamla hus troligen började, i mormors barndomshem en liten torpstuga med rum och kammare och det som vi idag kallar salen men som då i vid sekelskiftet 1800-1900-talet var snickarverkstad. I huset fostrades många barn under mycket små förhållanden bland annat min mormor Elin som föddes här i slutet av 1800-talet. Att huset fortfarande har så mycket kvar av den tiden, torrdass, vedspis ingen el och en primitiv hink på stång där vi fortfarande hämtar vatten ger det en alldeles speciell atmosfär. 

Jag minns hur jag som liten tyckte att brunnshålet var oerhört läskigt men att det samtidigt var så spännande när vattnet kom upp i hinken och vi fick bära in det i köket. Bara här tvättar vi oss i regnvatten direkt ur tunnan som ikväll har fyllts på av häftiga skurar.
Runt om huset förändras naturen sakta, åkrar och dikesrenar växer igen. Än finns det lite djur och åkrarna odlas men byn är mycket tystare nu.Vägen upp till ladugården var uppkörd och sandig för 20 år sedan och på kvällen hade vi span när det var dags för mjölkningen. 


Ingenstans går det att vila som här och särkilt när mörkret börjar komma så följer vi ljusets rytm. Nu faller regnet ute och det är dags att krypa till kojs, tända ljusen och försjunka i en god bok.
ha en skön kväll...Inga kommentarer: