måndag 9 november 2009

Tegel, tegel, tegel....

Teglet nedtaget från huset hösten 2007 och packat i lårar

Taket på och pusslet lagt

Så har vi kommit till en återblick på takläggningen som skedde våren och en del av sommaren 2008. Huset med det nya taket klart i juli 2008 som ni ser har vi kommit en bit på väg sedan dess. Här ser man också att det inte är uttaget för de nya fönstren ännu. Timmerväggen mot gatan var den som tagit mest stryk av att taket hade var trasigt och infallet när vi köpte huset. Det syns tydligt när man ser det lagningarna på väggen. Nåja innan det var dags att lägga taket handlade det om att sortera och skaffa tegel. När vi gått igenom det tegel vi fick med huset insåg vi snart att det skulle räcka till ena sidan. Så var skulle vi få tag på resten? Många släpkärror och mycket slit och släp senare så hade vi allt tegel. En del fick vi av goda vänner på Ekerö mot att vi plockade ned ett tak på ett gammalt uthus och resten köptes i Trosa med lav och allt.



Tidig vår och inte så varmt ännu

I takläggningen var i stort sett hela familjen inblandad även om inte alla gillade luftiga byggställningar och att klänga på tak. Men om ni inte vet det så innebär takläggning att flytta på en hiskelig massa tegelpannor fram och tillbaka till detta behövs många händer.



Flera tegelpannor hade märkningar

Så var det dags att lägga detta jätte pussel. Vet inte hur många gånger vi flyttade varje takpanna men det blev några gånger hit och dit. Handslaget tegel är jättefint men varje takpanna är unik, för lång , för kort, för smal, som en banan etc. Man behöver tålamod och uppmuntran för att få ihop pusslet och det fick vi av glada grannar.

Anders och Micke tar en
paus vid tegelbandet

2 kommentarer:

Unknown sa...

Tjusigt värre, det var skönt när det blev klart!

färgtrappan sa...

Hej! Å vilket fint tak! Visst är det härligt med dessa gamla fina takpannor. Vi har också lagt ett sådant tak. Vi är jättenöjda! Jag har skrivit om det på min blogg, under etikett tak.

Ha en trevlig kväll!