tisdag 10 juli 2012

Shabloner och färgprakt....

Och jag tyckte att vi tagit i med mönster och färger! Hur kan det bli en sån fin helhet av alla dessa olika schabloner, bilder, bårder och färger? Besöket på Ols-Anders fick oss inte bara att häpna över den dekorationslusta och prålighet som man gav sig hän åt strax före 1850 utan också med vilken humor bildtexterna var skrivna. Här var det inte bibliska motiv utan mer världsliga bilder och texter med en härlig "knorr"
Dagen väcker funderingar på om inte några av de måleriarbeten vi gjort ska kompletteras med en bård kankse? Behövs det ännu mer mod? Jag gillar den fantastiska blåfärgen på fönsterfoder, dörrar och dörrkarmar men Odensvi får nog ha kvar sin mer diskreta färgsättning med titanvitt och umbra.

Mönster på mönster växte fram i det här "sommarhuset" och det skiljer faktiskt många år mellan målningarna i de olika rummen. De enorma golvplanken berättade om många fötter och mycket skurande och de var lagda helt utan spik och med en enorm passning, bräda för bräda. Lycka att detta nu till världarvet så att klåfingriga renoverare håller fingrarna borta från et som finns bevarat.

Ute faller regnet envist men jag kommer att drömma om målade blommor...

Inga kommentarer: