onsdag 9 december 2009

Fönsterglas,fönsterkrasch och fönsterkitt,

Stommen innan fönstren kommit i

Lite fönsterhistoria. När vi köpte huset fanns bara tre stora fönster och de tre små fönstren uppe på framsidan. Vi insåg ganska snabbt att även om vi lägger stor omsorg vid huset så skulle vi behöva ta upp fler fönster. Den fasad ni ser på bilden har idag två stora fönster. Det större hålet i stommen lämnade vi öppet då vi var tvungna att restaurera många stockar på den här sidan för att taket hade varit trasigt under flera år. Lite oroliga var vi när vi skulle ta upp hålen i stommen. Vi beslutade oss också för att ta upp ett fönster på gavlen ner mot gatan där det redan fanns ett fönster på ovanvåningen. Vi tog också upp två fönster på den andra gaveln ni kan se hur det blev på bilderna nedan.

Fasaden med fönstren i


Vi tycker att fönstersättningen blev riktigt lyckad. Vi fattade tidigt ett beslut om att lämna framsidan på huset helt orörd. På framsidan är alla fönster ursprunglig även om vi behövt byta några glas.

Lite dålig bild tyvärr

Så var kommer alla fönster ifrån? Hela förra vintern ägnade vi åt fönsterrenovering. Vi tog bland annat alla fönsterkarmar och fönsterbågar från huset i Lima. Ni förstår att det skar i hjärtat när vi plockade delar från detta hus. Väl i Dalarna med alla grejor upptäckte vi att fönstren var alldeles för stora. Anders byggde om alla karmar, tog isär, kortade och satte ihop igen. Däremot var vi tvungna att hitta andra gamla fönsterbågar, en del på Nacka byggnadsvård och en del i Enköping. Ur med alla glas, bort med all färg, nytt kitt, linolja och en massa strykningar av olika linojefärg. 80 % titanvitt och 20 % umbra på insidan och köpenhamnsgrönt på utsidan. Detta arbete tog oss hela vintern men nu är alla fönster i.

Huset i Lima med den vackra verandan

Fönster på plats

Skrapning av överstycket till ytterdörren

1 kommentar:

Bergagårdens Lina sa...

Vilket häftigt projekt ni håller på med! Roligt att få ta del av det!

Hälsningar Bergagårdens Lina