söndag 10 februari 2013

Mer inspiration...

Ja, lite dova skitiga färger har ni som följt renoveringen av Odensvi förstått att jag gillar men det finns också en annan sida och det är de färgsprakande mönstren och färgerna i våra folkdräkter. Mönsterkombinationena tycker jag är helt fantastiska och kontrasten mot mjukt riktigt svart ylle som i kjolen är så vackert. Något annat som fascinerar mig är detaljrikedomen, varenda söm, knapp, hyska eller kantning är gjord med sådan känsla.

Scandinavian Folklore jag tror att tre olika böcker kommit ut nu. Här finns fantasiska
dräkter och bilder attinspireras av från främst Sverige och Norge
 
Detalj av en vinterdräkt från Boda, Dalarna. Väskan med intrikata detaljer i ylle, silke och bomull.
(Foto Laila Durán, Scandinavian Folklore)
Nu jobbar vi ett tag igen.....

 

4 kommentarer:

Designe sa...

Håller med dig! Jag älskar oxå sånt!..och dovare färger! :) Såå vackra bilder du visar!

Självklart får du köpa ljusmanschetter av mig! Va kul att du tyckte om dom! Hur många vill du köpa? Du kan förresten kontakta mig på min mail: designesepost@hotmail.com så fortsätter vi konversationen där! :)
Kram

G:a Affären sa...

Så vackra traditioner vi har, det gäller att visa dem för nya generationen. Det kan väcka nyfikenhet, intresse, stolthet och på så vis både bevaras och föras vidare.

Vilket härligt inlägg, det här ligger mig varmt om hjärtat!

Kramar
Cia

Anonym sa...

Fina inspirationsbilder!

Jag gillar det en aning dämpade, mycket färg men en liten aning skitiga eller gråtonat, lite brittiskt kanske man kan säga. Men så har det inte sett ut i mitt hus från 1850 inte, den mest intressanta är en illrosa tapet som är från ca1900 - 1910, från golv till tak i köket! Lila trösklar, blå trösklar mm - men fint på sitt sätt.
Mitt hus har inte schablonmålningar men kommer att få... och då blir de inte så starka som de borde vara om man ska vara korrekt. Bård definitivt!De snickerier som finns kvar kommer jag bara att tvätta av, de är också blekta, slitna avskavda och att då gå på med en mer korrekt färgstyrka brevid blir för hårt i mitt tycke.
Hur resonerar du kring kulörstyrka vid er färgsättning?
Ert hus är så otroligt fint och det ser ut att vara en så go stämning där/ Stella

Odensvi gård sa...

Tack för ett intressant inlägg. Jag blir verkligen nyfiken på ditt hus både som det ser ut idag och förvandlingen.
De lite skitiga och blekta färgerna i äldre hus är ju ett resultat av ålder och det är ju det jag är svag för. Ja, jag tycker att kulörstyrkan i ibland blir för stark i en del nya färger så flera av de färger vi målat med har vi dämpat lite. Det har varit lite man tager vad man haver, det blir många färgskvättar efter 5 år, ibland har det varit grönumbra, ibland lite jänroxidsvart och ibland en mix av olika färger. Vi har prövat oss fram, ändrat provat igen osv.