onsdag 6 mars 2013

Drickamålning, tempera och linoljefärg....

Jag gillar slitage, äkta slitage av händer, fingrar och fötter under årens gång och vi har några möbler som känns som en skatt att få vårda. Under mindre än två veckor har jag nu träffat två antikhandlare som berättar om hur inköpare kommer över till Sverige och köper upp cotaintrar med gamla svenska möbler och fraktar till USA. En av handlarna hade lagt mer än 100 timmar på att skrapa fram en helt fantastisk originalfärg på en klaffbyrå. Borta, bortskeppad till Florida och troligen ommålad enligt handlaren med limfärgad, slipad och uppdaterad till vår kända blonda stil som säljer som smör på andra sidan Atlanten.

Jag har inget problem med att avlutade gamla möbler återuppstår i ny blek form  men att fina gamla originalmålade möbler försvinner i en vit dimma det känns svårt. Idag finns fortfarande en hel del antika målade möbler att hitta, det flesta av oss har ju inte råd med det mest eftertraktade men snäppet under finns mycket att få till en ganska rimlig peng.


Njut av vårsolen och ljuset...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med - men samtidigt så blir jag glad om en eller annan brun 1800-talsbyrå "tillåts" komma över tröskeln i vit skepnad. De får ju fortsätta sitt "liv" iaf även om jag är innerligt trött på shabby shit..
Skorpan

G:a Affären sa...

Originalmålade möbler är idag så åtråvärda på auktioner, en gammal diskbänk från tidigt 1800-tal gick i helgen på nästan 7 000:-!
Hoppas den inte hamnade i någon container!
Tidigare hamnade de gamla möblerna i stora lutkar "over there" innan de såldes.
Vi får hålla till godo med snäppet under, inte dumt det heller.

Kramar
Cia

Designe sa...

Såå vackert! Älskar såna skavda möbler! Underbart! :)
kram