tisdag 13 augusti 2013

Odensvi utifrån och in..

Bloggandet har varit en ny upptäckt för mig och det har varit ett sätt att formulera och och förstå den resa Anders och jag gjort tillsammans. Bloggen har givit mig nya utblickar, upplevelser och väckt min nyfikenhet. Det är dags att summera byggresan eftersom en etapp är avslutad Odensvi är inte längre en byggarbetsplats utan ett hus att fylla med liv, upplevelser och umgänge.

Var upp stod tanken på ett hus? Vi minns faktiskt inte riktigt det men en dag hittade vi Odensvi på nätet och vi föll pladask. Det var ruffigt med nedfallna åsar. Ett av rummen fyllt av gamla oljefat, maskiner, bråte och köket gick det inte ens att komma in men vi älskade det från första stund. Ingen hade velat ta sig an huset fastän kommunen ville rusta det. Tyvärr inser jag nu att vi tog alldeles för lite bilder av huset innan det revs men vi får skylla det på novembermörker och regn.

Så började byggresan hösten 2006.2008 kom huset på plats efter att vi hade fått hjälp att byta en hel del stockar och också fått hjälp med nya åsar.2009 2010 var det mycket jobb med fönster, tak och fasad. Bygga och flytta byggtällning är något jag gärna avstår ifrån. Vi  beslutade oss för att sätta vindpapp direkt under panelen och det är den isolering vi har på utsidan. Efter detta har vi behövt fatta mängder av beslut kring olika lösningar en del har vara kloka och andra kanske skulle vara annorlunda med utifrån den erfarenhet vi har nu.
2011 gjorde vi det sista på fasaden även om vi hade trott att vi skulle bli klara sommaren innan men om man bara bygger på helger och på semestern, plus en massa resande så tar det tid.


2012 blev det mest arbete inomhus men en del markarbete blev det  på utsidan.


2013 blev det till sist en del kaffepauser..
Ha en bra dag...
6 kommentarer:

Viola_T sa...

Det är och har varit trevligt och intressant att följa resan via din blogg. Jag hoppas att du fortsätter nu när liv, inredning och mer inventarier tar vid...

Det jag inte läst mig till (slarvigt kanske) är hur långt timmerstommen flyttades. Och hur...

Odensvi gård sa...

Odensvi flyttades från Viby socken i Östansjö Närke och upp till Dalarna. Vi köpte huset av Timmertorparen som plockade ner huset och satte upp det hemma hos sig. Lagade det som behövde lagas och bytte det timmer som var förstört. Han skaffade även fram nya åsar och satte upp stommen på plats i Dalarna. Sedan var det slut på hjälpen...

Annelie sa...

Imponerande, visst är det skönt med lite kaffepauser så man kan luta sig tillbaka och beskåda sitt verk!

Odensvi gård sa...

Kaffepauser uppskattar jag alltmer, att bara sitta och "glo" och låta tanken fara...

Anna Jansson sa...

Fantastisk panel! Har allt länge efter inspiration till lockpanel i gammal stil (hittar mest locklist). Kommer du ihåg vilka bredder ni använt för botten och lockbrädor? Ramsågat? Sååå fint!/Anna

Odensvi gård sa...

Hej!
Jag panelen vart jättebra. det är kilsågad panel både under och som lock, det vill säga att brädorna är sågade efter trädets form med en smalare och en bredare ände och med varierande bredd efter stockens storlek. Panelen ja vi köpt på Bäsinge. Lycka till!