måndag 8 juli 2013

Kirskål...

Mormorspioner tillsammans med vackra kirskålsblommor
det skulle hon inte ha tyckt om...

I ett annat torp på en annan plats. Nu har vi lämnat Odensvi för en tid och låter andra njuta av huset istället njuter vu av friden i ett ännu mer ursprungligt torp. Min mormorsmors stuga som flyttades hit någon gång under senare delen av 1800- talet. Kirskålen blommar vackert bland rosorna och i hagen och om man inte kan rensa bort kirskålen får man njuta av den antingen i vas eller som soppa. För min mormor och mamma var detta ett förhatligt ogräs som skulle bort med idogt rensande själva har vi insett att vi får ha en lite lägre trädgårdsambition vilket snabbt har gjort att kirskålen nu blommar vackert. Soppa på kirskål passar bäst att göra när bladen är nya och späda på våren/försommaren men varför inte spara receptet som ett tips inför nästa säsong.

Kirskålssoppa 3 pers

1 liter färsk kirskål
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong/köttbuljong
1 msk smör
1/2 msk vetemjöl
1/2 dl finhackad gräslök
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl crème fraîche
några skalade räkor

Skölj kirskålen mycket noga och rensa bort grova stjälkar. Koka bladen mjuka i grönsaksbuljong, det brukar ta några minuter. Sila kokspadet, men spara det. Finhacka bladen i mixer eller för hand. Hetta upp smöret i en kastrull och rör i vetemjölet. Späd med kokspadet. Koka upp soppan och lägg i bladen, gräslöken och pressa i vitlöken. Låt koka ett par minuter innan du drar bort kastrullen från värmen och rör ner crème fraîche lite slarvigt så det blir klumpar i soppan. Toppa med några skalade räkor.


Nu ska vi njuta av en promenad vid Bottenhavet, ha en bra dag...

2 kommentarer:

G:a Affären sa...

Det här receptet ska jag spara! Jag brukar numera klippa kirskålen då de ändå vinner, trots alla år av idogt rensande. Efter klippning kommer minsann nya späda blad upp igen, inte så dumt.
Känner igen inställningen till kirskålen, min mamma krigar fortfarande mot dem trots sin höga ålder.
Vackert med kvällssolen som lyser in!

Promenad vid Bottenhavet...det låter bra det.
Cia

Odensvi gård sa...

Min syster bjöd på en supergod kirskålssoppa en gång men om detta är samma recept vet jag inte. Vi får väl stämma av vår provsmakning i vår och se vad vi tycker.När det gäller kirskål så tänker jag inte uppbåda den ilska som min mormor och mamma kände inför den här frodiga växten utan ambitionen blir att njuta av den men hålla den på en rimlig nivå.