tisdag 28 maj 2013

Trädgårdsdags....

Lite inspiration från Skansen. Jag har alltid velat ha en liknande trädgård som vid Skånegården, med trampade jordgångar,buxbomshäckar, uppstammade stora fläderbuskar och massor av gammaldags perenner. Nu på våren ser man träden på ett helt annat sätt och förstår vilken betydelse de har för att forma trädgårdsrummet. Har prövat med rena jordgångar men jorden är inte lika vänlig och framförallt inte ogräset.Tänker göra ett nytt försök i Odensvi men då får det bli ett bra underarbete på gångarna. Vill ha en liten inhägnad avgränsad del i trädgården som är mer kultiverad medan resten får ha en mer vildvuxen prägel. Tyckte lite bättre om den gamla Skånegården som brann för några år sedan även om denna gård också är fantastisk. Lusthus har något speciellt, det är som om all lekfullhet får blomma ut och alla detaljer och framträder ännu mer i det lilla formatet. Lusthus ägare blir jag nog aldrig.

Så här skrev jag in ett inlägg i maj 2010, intressant. Ja, det är verkligen så att många tankar måste gro innan de blir verklighet och några kanske just får förbli tankar. Planeringen och arbetet med trädgården runt Odensvi pågår för fullt även om det inte blivit så mycket bilder därifrån en ännu inte uppvuxen trädgård med små späda plantor väcker inte lusten att fotografera. En del saker får göras på ett sätt nu för att så småningom göras med mer känsla och finish. Till exempel är ju inte de här pallkragarna så vackra men i år får de duga så att vi kan njuta av rödbetor och jordgubbarna som har hittat hem till gården efter mer än 20 år i förskingring

Världens godaste jordgubbar som ingen längre kan namnet på, ljusröda, söta och med 
en fantastisk doft. Precis som det ska vara!

Tankarna om en mer vild del av trädgården och en mer kultiverad finns kvar, köksträdgård och rosenträdgård med dammen och bäcken och trampade jordgångar. De första spadtagen på dammen är tagna och nu finns en fin grop mitt i trädgården men visst är det bra att ha ett rejältprojekt som omväxling mot allt finlir inne i huset. Nu kräver även hemma trädgården lite omtanke så nu blir det en stund i solen innan arbetet tar vid.

Humlestörarna är på plats och humlen har klarat vintern....
Kanske får det bli ett par plantor till för att få till lite mängdverkan
Ha en bra dag....


4 kommentarer:

Asta sa...

Ja, det där med trädgård är ett svårt kapitel. Både att hinna med och att försöka räkna ut hur det ska vara. Vi har liksom svårt att lägga lika mycket energi på både renovering och trädgård. Eller fantasi för den delen. Vi har flera vilda hör. Det är där det växer kirskål och parksallad :) Försöker i ett hörn se om jag kan ersätta kirskålen med myskmadra.
Själv byggde jag en drivbänk för att jag tänkte att det skulle vara lite snyggare än pallkragar. Trots det har jag en pallkrage i alla fall. VIlle få plats med mera! Det är trots allt lättare att hålla koll på ogräset i sådana begränsade ytor.

Odensvi gård sa...

Pallkragar underlättar men vackra är de inte men ibland får det praktiska ta över för en tid. Jag skulle verkligen vilja anlägga vackra land men då krävs ogräsfria gångar och det vet jag av erfarenhet är ett ständigt återkommande jobb.

Fritidshuset sa...

Du har rätt, det är ett ständigt återkommande jobb. Frågan är helt enkelt om det kan vara värt att göra det kontinuerligt för att få trädgården som du vill ha. Lycka till!

Odensvi gård sa...

Ja, är nog svaret om bilden finns på näthinnan och trädgården är en plats för att få utlopp för kreativiteten. Så vi får väl se...